Hemvändarna berättar: Cissi & Kristian

Hemvändarna berättar: Cissi & Kristian

7 February, 2019

Efter 7 år i Stockholm bestämde de sig för att flytta hem till Karlshamn för att få en rikare vardag. Ett tufft beslut att lämna familj och vänner, men när beslutet väl var taget kunde det inte gå fort nog.

När Cissi, 42 år, och Kristian, 39 år, träffades som tjugoåringar bestämde de sig att flytta till Stockholm där Cissi växt upp. Efter 7 trivsamma år bestämde de sig för att göra förändringar i sina yrkesval, vilket innebar en möjlighet att flytta tillbaka till Kristians barndomsstad Karlshamn. Det var också strävan efter en enklare vardag som motiverade dem i beslutsprocessen. Det var ett tufft beslut att ta då de var tvungna att flytta ifrån familj och vänner i Stockholm, men när väl beslutet var fattat kunde det inte gå fort nog. Så utan varken jobb eller boende bestämde de sig för att flytta ner.

-
Det tog ungefär ett år innan allt föll på plats med boende, jobb och förskoleplats. Men det var det värt för vi ville ha en enkel vardag med barn, boende och arbete, säger Cissi. Vi såg många fördelar när vi  jämförde städerna. I Stockholm la vi väldigt stor del av vår gemensamma ekonomi på boende. Och en annan stor fördel med Karlshamn var enkelheten och tiden vi vinner av att bo i Karlshamn. Stor del av vår vardag gick åt till transport/resor, väntan/kö eller annan logistik. Genom att bo och arbeta i Karlshamn tjänar vi ca 2 h/dag/person som vi kan ha med familjen i stället.

Vad var det som gjorde att ni tillslut tog beslutet?
-
Vi hade pratat om att flytta till Karlshamn under många år men när vår dotter var runt året och vi skulle hitta förskola till henne blev det tydligt, säger Kristian. Förskolorna i större städer har inte alls samma utemiljö och förutsättningar som Karlshamn har. En annan avgörande faktor var närheten till släkten här i Karlshamn och därigenom hjälp i det vardagliga.

Idag har de en enkel vardag tillsammans med barnen Leon 7 år och Smilla 11 år. De kan gå hem själva från skolan och röra sig relativt fritt mellan kompisar och aktiviteter. Smilla kan gå själv på bio eller handla på stan. När hon har kompisar från Stockholm på besök är det sådana saker som friheten som kompisarna uppskattar mest. Det skiljer sig mycket från deras vardag i Stockholm.

- Det känns bra att vi har gjort aktiva val för att skapa den vardagen vi önskar. Vi hittade ett hus med centralt läge i stan, vilket också underlättar barnens rörelsefrihet. Vi har idag yrken som vi trivs med och som också ger oss frihet, betonar Kristian. Karlshamn har gett oss bra förutsättningar även när det gäller jobb. Jag är osäker på om vi hade vågat ta de karriärbesluten vi gjort här i Karlshamn om vi fortfarande hade bott i Stockholm, fortsätter Cissi.

Vad är ditt bästa tips inför en hemflytt?
Gå inte och vänta på det rätta tillfället för det kommer aldrig. Det är svårt att ha alla pusselbitarna på plats inför en flytt - boende, arbete, dagisplats, vänner osv. Det tar tid innan du får allt så som du vill ha det. Även om du inte har allt är på plats så våga flytta och ta steget. Det löser sig längs vägen.

Vad är det bästa med att ha flyttat hem till Karlshamn igen?
Livskvalitén! Karlshamn är en underbar plats att bo på. Här bor vi nära havet och kan nyttja den fina skärgården som finns samtidigt som vi har Stockholm eller Malmö/Köpenhamn med dess utbud bara någon timme bort med flyg eller tåg.

- Idag är det elva år sen vi flyttade hem och det känns otroligt rätt. När jag ser tillbaka så inser jag att vi var modiga som gjorde den förändringen vi gjorde. Det hade varit enklast att stanna kvar och fortsätta det liv som vi byggt upp i Stockholm med vänner, jobb och boende, men vi vågade bryta upp för att våga satsa på något vi trodde var bättre för hela familjen. Och idag är jag en stolt Karlshamnsbo, avslutar Cissi.

Läs också

8. Hela familjen på Kreativum Science Center

26 March, 2019 Att lära sig samtidigt som man har roligt och om man gör det tillsammans med nära och kära blir det dubbelt så kul! Det senaste priset att vinna i kampanjen är en heldag på Kreativum där hela familjen får kombinera upptäckarglädje med aha-upplevelser.
Läs mer

Hemvändarna berättar: Sofie

6 March, 2019 Sofie Glans, 35 år, växte upp i Mörrum men flyttade sedan till Malmö för jobb där hon stannade i 14 år innan hon valde att flytta tillbaka för barnens skull. Sofie ville ge dem en närmare relation med sina morföräldrar, kusiner och släkt.
Läs mer

7. Besök Kallbadhuset

21 February, 2019 Som en del av Epic Karlshamn har du nu chans att vinna en vistelse på Kallbadhuset under en för- eller eftermiddag tillsammans med familj och vänner.
Läs mer

6. Prova Skandinaviens största romsortiment

6 February, 2019 Nu har du möjlighet att vinna en övernattning för två personer på Port Hotel vid de mysiga gamla kulturkvarteren i Carlshamn. I priset ingår en stor kontinental frukostbuffé och dessutom en unik romprovning med Skandinaviens största sortiment av rom.
Läs mer

5. Testa en av Karlshamns mest adrenalinpumpande aktiviteter!

4 February, 2019 Forskajakpaddling i Mörrumsåns skummande vatten tillsammans med gänget på Ursulas äventyr är en av de unika upplevelser vi kommer att erbjuda våra potentiella hemvändare att prova på. Det är inte bara häftigt och spännande utan ger dessutom bra motion!
Läs mer

Följ oss på Instagram