Hemvändarna berättar: Cissi & Kristian

Hemvändarna berättar: Cissi & Kristian

7 February, 2019

Efter 7 år i Stockholm bestämde de sig för att flytta hem till Karlshamn för att få en rikare vardag. Ett tufft beslut att lämna familj och vänner, men när beslutet väl var taget kunde det inte gå fort nog.

När Cissi, 42 år, och Kristian, 39 år, träffades som tjugoåringar bestämde de sig att flytta till Stockholm där Cissi växt upp. Efter 7 trivsamma år bestämde de sig för att göra förändringar i sina yrkesval, vilket innebar en möjlighet att flytta tillbaka till Kristians barndomsstad Karlshamn. Det var också strävan efter en enklare vardag som motiverade dem i beslutsprocessen. Det var ett tufft beslut att ta då de var tvungna att flytta ifrån familj och vänner i Stockholm, men när väl beslutet var fattat kunde det inte gå fort nog. Så utan varken jobb eller boende bestämde de sig för att flytta ner.

-
Det tog ungefär ett år innan allt föll på plats med boende, jobb och förskoleplats. Men det var det värt för vi ville ha en enkel vardag med barn, boende och arbete, säger Cissi. Vi såg många fördelar när vi  jämförde städerna. I Stockholm la vi väldigt stor del av vår gemensamma ekonomi på boende. Och en annan stor fördel med Karlshamn var enkelheten och tiden vi vinner av att bo i Karlshamn. Stor del av vår vardag gick åt till transport/resor, väntan/kö eller annan logistik. Genom att bo och arbeta i Karlshamn tjänar vi ca 2 h/dag/person som vi kan ha med familjen i stället.

Vad var det som gjorde att ni tillslut tog beslutet?
-
Vi hade pratat om att flytta till Karlshamn under många år men när vår dotter var runt året och vi skulle hitta förskola till henne blev det tydligt, säger Kristian. Förskolorna i större städer har inte alls samma utemiljö och förutsättningar som Karlshamn har. En annan avgörande faktor var närheten till släkten här i Karlshamn och därigenom hjälp i det vardagliga.

Idag har de en enkel vardag tillsammans med barnen Leon 7 år och Smilla 11 år. De kan gå hem själva från skolan och röra sig relativt fritt mellan kompisar och aktiviteter. Smilla kan gå själv på bio eller handla på stan. När hon har kompisar från Stockholm på besök är det sådana saker som friheten som kompisarna uppskattar mest. Det skiljer sig mycket från deras vardag i Stockholm.

- Det känns bra att vi har gjort aktiva val för att skapa den vardagen vi önskar. Vi hittade ett hus med centralt läge i stan, vilket också underlättar barnens rörelsefrihet. Vi har idag yrken som vi trivs med och som också ger oss frihet, betonar Kristian. Karlshamn har gett oss bra förutsättningar även när det gäller jobb. Jag är osäker på om vi hade vågat ta de karriärbesluten vi gjort här i Karlshamn om vi fortfarande hade bott i Stockholm, fortsätter Cissi.

Vad är ditt bästa tips inför en hemflytt?
Gå inte och vänta på det rätta tillfället för det kommer aldrig. Det är svårt att ha alla pusselbitarna på plats inför en flytt - boende, arbete, dagisplats, vänner osv. Det tar tid innan du får allt så som du vill ha det. Även om du inte har allt är på plats så våga flytta och ta steget. Det löser sig längs vägen.

Vad är det bästa med att ha flyttat hem till Karlshamn igen?
Livskvalitén! Karlshamn är en underbar plats att bo på. Här bor vi nära havet och kan nyttja den fina skärgården som finns samtidigt som vi har Stockholm eller Malmö/Köpenhamn med dess utbud bara någon timme bort med flyg eller tåg.

- Idag är det elva år sen vi flyttade hem och det känns otroligt rätt. När jag ser tillbaka så inser jag att vi var modiga som gjorde den förändringen vi gjorde. Det hade varit enklast att stanna kvar och fortsätta det liv som vi byggt upp i Stockholm med vänner, jobb och boende, men vi vågade bryta upp för att våga satsa på något vi trodde var bättre för hela familjen. Och idag är jag en stolt Karlshamnsbo, avslutar Cissi.

Läs också

Goodiebag fylld med Karlshamnskärlek

2 July, 2019 På hemvändarträffen den 17 juli får du en snygg tygväska fylld med möjligheter från Karlshamn. Begränsad upplaga, så först till kvarn.
Läs mer

Hur ser arbetsmarknaden ut i Karlshamn?

18 June, 2019 Hur ser ditt framtida yrke ut i Karlshamn? Julia från Arbetsförmedlingen ger dig tips för jobbsöket på hemvändarträffen den 17 juli. Och redan här kan du läsa om bla prognoser, bevakningar och intresseguider.
Läs mer

Steg för steg mot nytt jobb i Karlshamn

12 June, 2019 På hemvändarträffen kommer du även få träffa bemanningsföretaget OnePartnerGroup. De matchar rätt kandidat med rätt jobb genom både rekrytering och bemanning med deras stora regionala nätverk. Här ger de dig tips på sökprocessens steg.
Läs mer

Få hjälp att söka jobb i Karlshamn

4 June, 2019 På hemvändarträffen kommer du bla få träffa bemanningsföretaget Adecco. Oavsett om du söker ditt första jobb, har en gedigen karriär eller är nyutexaminerad matchar de din kompetens med rätt arbetsplats. Här får du även tips på hur man söker jobb.
Läs mer

Bostaden är en viktig del av att vända hem

20 May, 2019 Hur kan du få hjälp med att hitta rätt bostad vid en flytt till Karlshamn? Visste du att du kan få både en individuell sökprofil och värdering av din nuvarande bostad? Kom till hemvändarträffen den 17 juli så berättar vi mer.
Läs mer

Följ oss på Instagram