Hemvändarna berättar: Lotta Niemi

Hemvändarna berättar: Lotta Niemi

27 December, 2018

Modedesignern Lotta Niemi valde Karlshamn efter att ha studerat mode och textil i Australien.

När Lotta Niemi var 22 år lämnade hon Karlshamn för Australien. Där studerade hon mode och textil i ett par år innan hon sökte sig tillbaka till Sverige. Just då tänkte hon att “Karlshamn - det är inget alternativ”, utan det blev först HDK i Dalsland och därefter Textilhögskolan i Borås och dess modedesignutbildning. Förutom att rätt utbildning fanns i Borås, så var det även dåvarande pojkvännen som lockade, då han sedan tidigare lämnat Karlshamn för att studera till ingenjör i Borås. Efter avslutad ingenjörsexamen ville dåvarande sambon flytta hem till Karlshamn.

Lotta följde med och startade sin design- och skrädderiverksamhet på Södra Fogdelyckegatan som ganska snabbt blev framgångsrik.

- Fördelen med Karlshamn rent yrkesmässigt är att man syns och hörs mer i media och sociala media när man är så pass nischad som jag är. Min ateljé är ett levande bevis på att det går att förverkliga sina drömmar även i en småstad. Ibland blir det till och med enklare än i storstaden där man lättare försvinner i mängden, menar Lotta.

Idag jobbar Lotta med att designa, sy upp kläder, accessoarer och scenkostym till bl. a teatrar, artister, privatpersoner, shower och körer över hela landet. Lottas senaste jobb var med nöjesteatern i Malmö, där hon gjorde scenkostymerna till Annie. Där jobbade hon tillsammans med Marianne Lunderquist som är en av Nordens mest anlitade kostymtecknare inom teater och film. Parallellt med sitt yrke gillar Lotta att laga mat - gärna veganskt. Resa är också ett stort intresse, resorna ger ny energi och inspiration. På resorna köps ofta nya tyger in och nya projekt planeras.

- Det bästa med att ha flyttat hit är närheten till vänner, familj, natur, träning, hav osv. Och människor i småstaden är trevliga. De ler och hälsar. I storstaden blir man inte sedd på samma sätt, avslutar Lotta.

Läs mer om Lotta Niemi:
På hemsidan: https://lottaniemi.com/ 
Lotta Niemis ateljé hittar du även på Facebook och Instagram


Lottas tankar om att flytta hem till Karlshamn:
"Det går att förverkliga sina drömmar även i en småstad. Ibland blir det till och med enklare än i storstaden där man lättare försvinner i mängden."

Läs också

Goodiebag fylld med Karlshamnskärlek

2 July, 2019 På hemvändarträffen den 17 juli får du en snygg tygväska fylld med möjligheter från Karlshamn. Begränsad upplaga, så först till kvarn.
Läs mer

Hur ser arbetsmarknaden ut i Karlshamn?

18 June, 2019 Hur ser ditt framtida yrke ut i Karlshamn? Julia från Arbetsförmedlingen ger dig tips för jobbsöket på hemvändarträffen den 17 juli. Och redan här kan du läsa om bla prognoser, bevakningar och intresseguider.
Läs mer

Steg för steg mot nytt jobb i Karlshamn

12 June, 2019 På hemvändarträffen kommer du även få träffa bemanningsföretaget OnePartnerGroup. De matchar rätt kandidat med rätt jobb genom både rekrytering och bemanning med deras stora regionala nätverk. Här ger de dig tips på sökprocessens steg.
Läs mer

Få hjälp att söka jobb i Karlshamn

4 June, 2019 På hemvändarträffen kommer du bla få träffa bemanningsföretaget Adecco. Oavsett om du söker ditt första jobb, har en gedigen karriär eller är nyutexaminerad matchar de din kompetens med rätt arbetsplats. Här får du även tips på hur man söker jobb.
Läs mer

Bostaden är en viktig del av att vända hem

20 May, 2019 Hur kan du få hjälp med att hitta rätt bostad vid en flytt till Karlshamn? Visste du att du kan få både en individuell sökprofil och värdering av din nuvarande bostad? Kom till hemvändarträffen den 17 juli så berättar vi mer.
Läs mer

Följ oss på Instagram