Hemvändarna berättar: Lotta Niemi

Hemvändarna berättar: Lotta Niemi

27 December, 2018

Modedesignern Lotta Niemi valde Karlshamn efter att ha studerat mode och textil i Australien.

När Lotta Niemi var 22 år lämnade hon Karlshamn för Australien. Där studerade hon mode och textil i ett par år innan hon sökte sig tillbaka till Sverige. Just då tänkte hon att “Karlshamn - det är inget alternativ”, utan det blev först HDK i Dalsland och därefter Textilhögskolan i Borås och dess modedesignutbildning. Förutom att rätt utbildning fanns i Borås, så var det även dåvarande pojkvännen som lockade, då han sedan tidigare lämnat Karlshamn för att studera till ingenjör i Borås. Efter avslutad ingenjörsexamen ville dåvarande sambon flytta hem till Karlshamn.

Lotta följde med och startade sin design- och skrädderiverksamhet på Södra Fogdelyckegatan som ganska snabbt blev framgångsrik.

- Fördelen med Karlshamn rent yrkesmässigt är att man syns och hörs mer i media och sociala media när man är så pass nischad som jag är. Min ateljé är ett levande bevis på att det går att förverkliga sina drömmar även i en småstad. Ibland blir det till och med enklare än i storstaden där man lättare försvinner i mängden, menar Lotta.

Idag jobbar Lotta med att designa, sy upp kläder, accessoarer och scenkostym till bl. a teatrar, artister, privatpersoner, shower och körer över hela landet. Lottas senaste jobb var med nöjesteatern i Malmö, där hon gjorde scenkostymerna till Annie. Där jobbade hon tillsammans med Marianne Lunderquist som är en av Nordens mest anlitade kostymtecknare inom teater och film. Parallellt med sitt yrke gillar Lotta att laga mat - gärna veganskt. Resa är också ett stort intresse, resorna ger ny energi och inspiration. På resorna köps ofta nya tyger in och nya projekt planeras.

- Det bästa med att ha flyttat hit är närheten till vänner, familj, natur, träning, hav osv. Och människor i småstaden är trevliga. De ler och hälsar. I storstaden blir man inte sedd på samma sätt, avslutar Lotta.

Läs mer om Lotta Niemi:
På hemsidan: https://lottaniemi.com/ 
Lotta Niemis ateljé hittar du även på Facebook och Instagram


Lottas tankar om att flytta hem till Karlshamn:
"Det går att förverkliga sina drömmar även i en småstad. Ibland blir det till och med enklare än i storstaden där man lättare försvinner i mängden."

Läs också

Hemvändarna berättar: Cissi & Kristian

7 February, 2019 Efter 7 år i Stockholm bestämde de sig för att flytta hem till Karlshamn för att få en rikare vardag. Ett tufft beslut att lämna familj och vänner, men när beslutet väl var taget kunde det inte gå fort nog.
Läs mer

6. Prova Skandinaviens största romsortiment

6 February, 2019 Nu har du möjlighet att vinna en övernattning för två personer på Port Hotel vid de mysiga gamla kulturkvarteren i Carlshamn. I priset ingår en stor kontinental frukostbuffé och dessutom en unik romprovning med Skandinaviens största sortiment av rom.
Läs mer

5. Testa en av Karlshamns mest adrenalinpumpande aktiviteter!

4 February, 2019 Forskajakpaddling i Mörrumsåns skummande vatten tillsammans med gänget på Ursulas äventyr är en av de unika upplevelser vi kommer att erbjuda våra potentiella hemvändare att prova på. Det är inte bara häftigt och spännande utan ger dessutom bra motion!
Läs mer

Hemvändarna berättar: Sanna & Henrik

31 January, 2019 Efter tre år på bortaplan bestämde sig paret Magnell sig för att återvända till Karlshamn.
Läs mer

4. Besök Nordens största safaripark

30 January, 2019 Nu har du möjlighet att vinna en spännande safari med fika på Eriksberg Hotel & Nature Reserve, där hela familjen på nära håll kan uppleva ett unikt djur- och naturliv i Blekinges arkipelag.
Läs mer

Följ oss på Instagram