Hemvändarna berättar: Lotta Niemi

Hemvändarna berättar: Lotta Niemi

27 December, 2018

Modedesignern Lotta Niemi valde Karlshamn efter att ha studerat mode och textil i Australien.

När Lotta Niemi var 22 år lämnade hon Karlshamn för Australien. Där studerade hon mode och textil i ett par år innan hon sökte sig tillbaka till Sverige. Just då tänkte hon att “Karlshamn - det är inget alternativ”, utan det blev först HDK i Dalsland och därefter Textilhögskolan i Borås och dess modedesignutbildning. Förutom att rätt utbildning fanns i Borås, så var det även dåvarande pojkvännen som lockade, då han sedan tidigare lämnat Karlshamn för att studera till ingenjör i Borås. Efter avslutad ingenjörsexamen ville dåvarande sambon flytta hem till Karlshamn.

Lotta följde med och startade sin design- och skrädderiverksamhet på Södra Fogdelyckegatan som ganska snabbt blev framgångsrik.

- Fördelen med Karlshamn rent yrkesmässigt är att man syns och hörs mer i media och sociala media när man är så pass nischad som jag är. Min ateljé är ett levande bevis på att det går att förverkliga sina drömmar även i en småstad. Ibland blir det till och med enklare än i storstaden där man lättare försvinner i mängden, menar Lotta.

Idag jobbar Lotta med att designa, sy upp kläder, accessoarer och scenkostym till bl. a teatrar, artister, privatpersoner, shower och körer över hela landet. Lottas senaste jobb var med nöjesteatern i Malmö, där hon gjorde scenkostymerna till Annie. Där jobbade hon tillsammans med Marianne Lunderquist som är en av Nordens mest anlitade kostymtecknare inom teater och film. Parallellt med sitt yrke gillar Lotta att laga mat - gärna veganskt. Resa är också ett stort intresse, resorna ger ny energi och inspiration. På resorna köps ofta nya tyger in och nya projekt planeras.

- Det bästa med att ha flyttat hit är närheten till vänner, familj, natur, träning, hav osv. Och människor i småstaden är trevliga. De ler och hälsar. I storstaden blir man inte sedd på samma sätt, avslutar Lotta.

Läs mer om Lotta Niemi:
På hemsidan: https://lottaniemi.com/ 
Lotta Niemis ateljé hittar du även på Facebook och Instagram


Lottas tankar om att flytta hem till Karlshamn:
"Det går att förverkliga sina drömmar även i en småstad. Ibland blir det till och med enklare än i storstaden där man lättare försvinner i mängden."

Läs också

8. Hela familjen på Kreativum Science Center

26 March, 2019 Att lära sig samtidigt som man har roligt och om man gör det tillsammans med nära och kära blir det dubbelt så kul! Det senaste priset att vinna i kampanjen är en heldag på Kreativum där hela familjen får kombinera upptäckarglädje med aha-upplevelser.
Läs mer

Hemvändarna berättar: Sofie

6 March, 2019 Sofie Glans, 35 år, växte upp i Mörrum men flyttade sedan till Malmö för jobb där hon stannade i 14 år innan hon valde att flytta tillbaka för barnens skull. Sofie ville ge dem en närmare relation med sina morföräldrar, kusiner och släkt.
Läs mer

7. Besök Kallbadhuset

21 February, 2019 Som en del av Epic Karlshamn har du nu chans att vinna en vistelse på Kallbadhuset under en för- eller eftermiddag tillsammans med familj och vänner.
Läs mer

Hemvändarna berättar: Cissi & Kristian

7 February, 2019 Efter 7 år i Stockholm bestämde de sig för att flytta hem till Karlshamn för att få en rikare vardag. Ett tufft beslut att lämna familj och vänner, men när beslutet väl var taget kunde det inte gå fort nog.
Läs mer

6. Prova Skandinaviens största romsortiment

6 February, 2019 Nu har du möjlighet att vinna en övernattning för två personer på Port Hotel vid de mysiga gamla kulturkvarteren i Carlshamn. I priset ingår en stor kontinental frukostbuffé och dessutom en unik romprovning med Skandinaviens största sortiment av rom.
Läs mer

Följ oss på Instagram