Hemvändarna berättar: Tobias & Francesca

Hemvändarna berättar: Tobias & Francesca

21 December, 2018

Från Italien och internationella uppdrag till Karlshamn.

Tobias Johansson, 42, är uppvuxen i Mörrum och träffade kärleken Francesca, 40, från Italien, när de båda var ute på internationella uppdrag. Tobias arbetade då inom Läkare utan gränser och Francesca inom FN.

- När vi väl bestämt oss att det var dags att flytta ihop stod valet mellan två länder, det vill säga våra hemländer: Sverige eller Italien. Egentligen började allt som en tävling. Reglerna vart enkla: den som först hittar ett jobb i sitt hemland, dit flyttar vi, säger Tobias.

Och Sverige vann. Tobias och Francesca började sitt Sverigeäventyr i grannlandskapet Skåne, men insåg ganska snabbt att längtan efter nära och kära var stor - i synnerhet efter att de blev gravida med sitt första barn. Nu stormtrivs de i en villa i Mörrum.
 
Att hålla dörren öppen för möjligheten att kunna fortsätta arbeta internationellt är viktigt för både Tobias och Francesca. Så när Tobias sen fick ett jobberbjudande på ett av Blekinges många företag som arbetar internationellt såg de en välkomnande möjlighet att flytta “hem”. En faktor som underlättade flytten var att Francesca var, och är än idag, egenföretagare med import/export som huvudsyssla. Hon kunde därmed vara mer flexibel.

Affärsidén bakom Francescas företag, Buona e Bella Italia, föddes när de inför sina Italien-besök fick beställningar från nära och kära på italiensk mat. Hon insåg snabbt att det fanns människor att ’frälsa’ när det kom till matvanor och matupplevelser. Sagt och gjort - Francesca började importera italienska matvaror och senare ordnade hon även olika smakprovningar av italiensk ost, vinäger, oljor och charkuteriprodukter.

- Många ögonbryn for upp när vi öppnade en italiensk delikatessbutik i vår källare i Mörrum, säger Francesca. Men den visade sig mycket populär och på sommartid har vi även anordnat italienska kvällar på  altanen med italiensk mat kombinerat med föredrag och italiensk musik.

Idag studerar Francesca hälsovetenskap och siktar på att få en möjlighet att arbeta med mat och hälsa. Tobias arbetar just nu med ett regeringsuppdrag som Digitaliseringskoordinator för Region Blekinge.

Förutom att arbeta och studera tycker paret mycket om friluftsliv.Ibland tar de med barnen till exempelvis Långasjön eller Kofsa för att vandra, plocka svamp, bada och grilla. Någon övernattning i tält eller vindskydd per år blir det. De tipsar även om orienteringsformen ”Hitta-ut” som de testade för första gången detta året och upptäckte en massor av nya smultronställen som de aldrig besökt tidigare.

- Blekinge kallas ju inte helt fel Sveriges trädgård. Länet är fantastiskt vackert med hav, skogar och skärgård. I Karlshamns kommun finns allt detta och mer därtill, avslutar Tobias.


Tobias och Francescas bästa tips för en hemflytt:
- Blekinge är ett litet län med korta avstånd! Kolla runt innan ni bestämmer er för vad ni vill bo.
- Ta kontakt med kommunen. Där finns massor av tips och hjälp att få.

Läs också

Goodiebag fylld med Karlshamnskärlek

2 July, 2019 På hemvändarträffen den 17 juli får du en snygg tygväska fylld med möjligheter från Karlshamn. Begränsad upplaga, så först till kvarn.
Läs mer

Hur ser arbetsmarknaden ut i Karlshamn?

18 June, 2019 Hur ser ditt framtida yrke ut i Karlshamn? Julia från Arbetsförmedlingen ger dig tips för jobbsöket på hemvändarträffen den 17 juli. Och redan här kan du läsa om bla prognoser, bevakningar och intresseguider.
Läs mer

Steg för steg mot nytt jobb i Karlshamn

12 June, 2019 På hemvändarträffen kommer du även få träffa bemanningsföretaget OnePartnerGroup. De matchar rätt kandidat med rätt jobb genom både rekrytering och bemanning med deras stora regionala nätverk. Här ger de dig tips på sökprocessens steg.
Läs mer

Få hjälp att söka jobb i Karlshamn

4 June, 2019 På hemvändarträffen kommer du bla få träffa bemanningsföretaget Adecco. Oavsett om du söker ditt första jobb, har en gedigen karriär eller är nyutexaminerad matchar de din kompetens med rätt arbetsplats. Här får du även tips på hur man söker jobb.
Läs mer

Bostaden är en viktig del av att vända hem

20 May, 2019 Hur kan du få hjälp med att hitta rätt bostad vid en flytt till Karlshamn? Visste du att du kan få både en individuell sökprofil och värdering av din nuvarande bostad? Kom till hemvändarträffen den 17 juli så berättar vi mer.
Läs mer

Följ oss på Instagram