Hemvändarna berättar: Tobias & Francesca

Hemvändarna berättar: Tobias & Francesca

21 December, 2018

Från Italien och internationella uppdrag till Karlshamn.

Tobias Johansson, 42, är uppvuxen i Mörrum och träffade kärleken Francesca, 40, från Italien, när de båda var ute på internationella uppdrag. Tobias arbetade då inom Läkare utan gränser och Francesca inom FN.

- När vi väl bestämt oss att det var dags att flytta ihop stod valet mellan två länder, det vill säga våra hemländer: Sverige eller Italien. Egentligen började allt som en tävling. Reglerna vart enkla: den som först hittar ett jobb i sitt hemland, dit flyttar vi, säger Tobias.

Och Sverige vann. Tobias och Francesca började sitt Sverigeäventyr i grannlandskapet Skåne, men insåg ganska snabbt att längtan efter nära och kära var stor - i synnerhet efter att de blev gravida med sitt första barn. Nu stormtrivs de i en villa i Mörrum.
 
Att hålla dörren öppen för möjligheten att kunna fortsätta arbeta internationellt är viktigt för både Tobias och Francesca. Så när Tobias sen fick ett jobberbjudande på ett av Blekinges många företag som arbetar internationellt såg de en välkomnande möjlighet att flytta “hem”. En faktor som underlättade flytten var att Francesca var, och är än idag, egenföretagare med import/export som huvudsyssla. Hon kunde därmed vara mer flexibel.

Affärsidén bakom Francescas företag, Buona e Bella Italia, föddes när de inför sina Italien-besök fick beställningar från nära och kära på italiensk mat. Hon insåg snabbt att det fanns människor att ’frälsa’ när det kom till matvanor och matupplevelser. Sagt och gjort - Francesca började importera italienska matvaror och senare ordnade hon även olika smakprovningar av italiensk ost, vinäger, oljor och charkuteriprodukter.

- Många ögonbryn for upp när vi öppnade en italiensk delikatessbutik i vår källare i Mörrum, säger Francesca. Men den visade sig mycket populär och på sommartid har vi även anordnat italienska kvällar på  altanen med italiensk mat kombinerat med föredrag och italiensk musik.

Idag studerar Francesca hälsovetenskap och siktar på att få en möjlighet att arbeta med mat och hälsa. Tobias arbetar just nu med ett regeringsuppdrag som Digitaliseringskoordinator för Region Blekinge.

Förutom att arbeta och studera tycker paret mycket om friluftsliv.Ibland tar de med barnen till exempelvis Långasjön eller Kofsa för att vandra, plocka svamp, bada och grilla. Någon övernattning i tält eller vindskydd per år blir det. De tipsar även om orienteringsformen ”Hitta-ut” som de testade för första gången detta året och upptäckte en massor av nya smultronställen som de aldrig besökt tidigare.

- Blekinge kallas ju inte helt fel Sveriges trädgård. Länet är fantastiskt vackert med hav, skogar och skärgård. I Karlshamns kommun finns allt detta och mer därtill, avslutar Tobias.


Tobias och Francescas bästa tips för en hemflytt:
- Blekinge är ett litet län med korta avstånd! Kolla runt innan ni bestämmer er för vad ni vill bo.
- Ta kontakt med kommunen. Där finns massor av tips och hjälp att få.

Läs också

8. Hela familjen på Kreativum Science Center

26 March, 2019 Att lära sig samtidigt som man har roligt och om man gör det tillsammans med nära och kära blir det dubbelt så kul! Det senaste priset att vinna i kampanjen är en heldag på Kreativum där hela familjen får kombinera upptäckarglädje med aha-upplevelser.
Läs mer

Hemvändarna berättar: Sofie

6 March, 2019 Sofie Glans, 35 år, växte upp i Mörrum men flyttade sedan till Malmö för jobb där hon stannade i 14 år innan hon valde att flytta tillbaka för barnens skull. Sofie ville ge dem en närmare relation med sina morföräldrar, kusiner och släkt.
Läs mer

7. Besök Kallbadhuset

21 February, 2019 Som en del av Epic Karlshamn har du nu chans att vinna en vistelse på Kallbadhuset under en för- eller eftermiddag tillsammans med familj och vänner.
Läs mer

Hemvändarna berättar: Cissi & Kristian

7 February, 2019 Efter 7 år i Stockholm bestämde de sig för att flytta hem till Karlshamn för att få en rikare vardag. Ett tufft beslut att lämna familj och vänner, men när beslutet väl var taget kunde det inte gå fort nog.
Läs mer

6. Prova Skandinaviens största romsortiment

6 February, 2019 Nu har du möjlighet att vinna en övernattning för två personer på Port Hotel vid de mysiga gamla kulturkvarteren i Carlshamn. I priset ingår en stor kontinental frukostbuffé och dessutom en unik romprovning med Skandinaviens största sortiment av rom.
Läs mer

Följ oss på Instagram